Herinvoering van kijk en luistergeld? Nee bedankt

Max-baas Jan Slagter heeft in een interview gepleit voor herinvoering van kijk- en luistergeld. Meteen kreeg ik weer last van een herinnering uit 1986. Net begonnen met mijn studie en ineens stond er een uiterst onbeschoft type op de drempel van mijn kamer. Kwam gewoon binnenzetten en schreef een boete uit voor een oude radio en een tv die ik net van een huisgenote had gekregen om hem na te kijken. Wist ik veel. Ik woonde er net goed een maand.

Ik ben gelijk na zijn bezoek naar het postkantoor gegaan om mezelf in te schrijven voor kijk- en luistergeld. Dat hielp. De betaalde boete kreeg ik terugbetaald.

Begin 2000 kreeg ik even een uitzendbaantje bij de belastingdienst. Een van mijn kamergenoten was een ex-medewerker van de dienst omroepbijdragen. Hij was best aardig. Eerder dacht ik dat deze types op schofterigheid werden geselecteerd.

Of het plan van Slagter ten uitvoer zal worden gebracht waag ik te betwijfelen. In 1986 was er nog geen internet. TV kijken ging nog via het kijkkastje. Of er ergens een tv aan stond ging met een kastje dat een frequentie rond een werkende tv kon oppikken. Kijken via de computer was er nog niet bij. Nu wel.

De controle wordt een hele kluif. Velen kijken tv via hun computer of telefoon. Een schofterige controleur verwacht ik dan ook niet meer aan de deur.

Inning via de belasting is ongetwijfeld te beste manier. Controle of iemand tv kijkt is via alleen de kabel wel heel moeilijk, nu ook internetproviders tv aanbieden.

Dat reclame-inkomsten teruglopen, is niet mijn probleem. Ook in de tijd van kijk- en luistergeld was er al een blocker, namelijk de zapper. Die doet het nog steeds. De commerciële zenders kijk ik sowieso niet vanwege de matige inhoud en de overvloed aan reclame.

Ik voel wel iets voor een bbc-systeem. Kwaliteits-tv zonder reclame. Daar wil ik best voor betalen.

This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.