Spelen met een Arduino-bordje

Al meer dan een jaar had ik een arduino-startkit op de plank liggen. Meer dan een ledje laten knipperen had ik tot nog toe niet gedaan. Tot twee weken geleden.
Een van mijn vriendinnen wilde graag een systeem hebben om het deel van een viool te kunnen fotograferen, waarop de kinsteun zit. Zij maakt namelijk 3D geprinte kinsteunen op maat. De foto wordt gebruikt om in Blender te laden, en vervolgens het 3D-model voor de kinsteun te ontwerpen. De foto dient als sjabloon.

Vooralsnog heeft ze aan de muur een soort kapstok gemaakt, waaraan de viool wordt opgehangen. De camera staat op 3 meter afstand. Het is een heel gedoe om de viool precies op de juiste hoogte te hangen en te draaien, zodat deze precies de juiste plaatjes oplevert. Daarvoor dient het gepruts met de Arduino.

Gisteren is het gelukt om twee stappenmotortjes op een Arduino aan te sluiten, alsmede een infrarood afstandsbediening. We kunnen met de zapper de twee motortjes heel precies laten draaien. Eentje zal de Z-richting gaan bedienen, terwijl de andere de X zal verzorgen. Van achter de camera kan straks het object perfect gepositioneerd worden.

Het leuke was dat het geheel helemaal niet moeilijk bleek. Niet alleen de hardware, maar ook het programmaatje maken bleek helemaal niet moeilijk. En nog hartstikke leuk om te doen ook.

De volgende stap is een home-functie eraan te koppelen. Het is even puzzelen, maar er zijn zo vreselijk veel voorbeelden te vinden op het net, dat dat ongetwijfeld geen probleem zal zijn.

Advertisements
This entry was posted in Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.