Experiment met augurken inmaken

Afgelopen week kocht ik een potje augurken met een Zuidamerikaans accent. Best wel prijzig voor een potje dat behalve lekker ook zo op was. Dus besloot ik om het zelf eens te proberen.

Bij de Turk kocht ik 3 augurken en een paar winterwortels. De augurken moeten 36 uur in zoutwater liggen. 75 gram zout op een liter water. Aanvankelijk paste het niet, maar na enkele uren was het geheel zo gekrompen dat het wel lukte. Vervolgens heb ik een stuk wortel door de spirelli (een soort groentenpuntenslijper) gehaald en die in het zoutwater erbij gegooid.

Vervolgens enkele jampotten goed schoonmaken met soda en ze vervolgens goed uit laten lekken.

De groentes in een vergiet afspoelen. De augurken in plakjes snijden.

In de potten enkele laurierbladeren, korianderzaden, mosterdzaad, een Spaans pepertje, kruidnagel en een poeroetblad (limoenblad) gedaan. De augurken in blokjes snijden en samen met de wortels in de potjes.

In een steelpannetje een halve liter inmaakazijn met 50 gram suiker verwarmd. Vervolgens dit in de potjes gieten, zodat de groente onder staat. Deksels erop en de potjes in mijn soeppan gezet. Een bodem water erin en het geheel zachtjes aan de kook brengen. Als het goed is gaat de lucht uit de potjes en zal het geheel bij afkoelen vacuum trekken.

Moet helaas enkele weken wachten op het resultaat.

Advertisements
This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

22 Responses to Experiment met augurken inmaken

 1. Koos Quark says:

  En bij mij liep het water al dermate uit den mond dat ik welhaast bijna een hapje uit het beeldscherm had genomen. Heel veel geduld gewenst de komende weken.

 2. mispunt says:

  Ja, dat is inderdaad het belangrijkste probleem. Vandaag ben ik naar Dille en Kamille gegaan en heb 6 weckpotten gekocht. Na een bezoekje aan de Turkse groenteboer heb ik hier weer een emmer staan met augurken in het zout. Zaterdag zijn de 36 uur die het recept aangeeft om, en kan ik de volgende lichting in de potjes stoppen. Heb nog verse mierikswortel in de koelkast. Variaties zijn mogelijk.

  Als je ook een pot wilt, dan laat maar weten. Dat eet iets prettiger dan een beeldscherm.

 3. Koos Quark says:

  Aanstaande zaterdag? Ik zat alweer aan het beeldscherm te knabbelen.

  • mispunt says:

   Ha Koos,

   Voor de augurken is het dan nog te vroeg. Daarvoor moet je dan nog twee weekjes slapen.
   Komende zaterdag is overigens ook weer de laatste zaterdag van de maand, dus repaircafé-dag. Dan word ik geacht mee te draaien.
   Het mailtje daarvoor komt net binnengeploept…

   Maar we kunnen daarna wel samen iets nuttigen.

 4. Koos Quark says:

  Dan start ik graag zaterdag onze social support groep voor het wachten op de augurken. Met al onze empathie begrijpen en accepteren we dan van elkaar dat we eigenlijk al aan de augurken zouden willen, maar we steunen elkaar dan wel door dik en dun vanuit deze unconditional positive regard om wel nog twee weekjes te wachten. Zullen we het de AAW noemen? De Anonieme Augurken Wachters?

  Waar is ook al weer het repair café na de verhuizing?

 5. Koos Quark says:

  Gevonden, en 19 december heb ik ook alvast genoteerd
  http://www.dewilg.nl/event/repaircafe/

  En het gaat nu wel heel serieus worden met de augurken, zo serieus dat ik de behoefte krijg aan een ritueel er om heen. Mag ik zodra het zo ver is na het lange wachten er daarom twee kaarsjes bij opsteken?

  AAW Koos Quark

  • mispunt says:

   Ha mede-AAW-er,

   Natuurlijk is een ritueel in de vorm van twee kaarsjes opsteken toegestaan. Daarbij moet ik echter wel opmerken dat het gebruik van geurkaarsen uitdrukkelijk is verboden, aangezien deze het proefritueel van de zo met zorg bereide augurken danig kunnen verstoren. Geurloze was- en stearinekaarsen zijn echter uitstekend.
   Om dezelfde reden is gebruik van wierook, zowel in staafjes als in korrelvorm niet toegestaan. Het proefmoment van het moment suprême dient plechtig en zonder externe verstoring van het olfactorische systeem en smaakpapillen te zijn. Aldus artikel 1 van het AAW-reglement.

 6. Koos Quark says:

  Ik ken mijn bescheiden plaats in onze AAW-commune en zal alle geurloze regels gehoorzaam opvolgen. Maar om het compleet te maken heb ik wel behoefte aan een bijpassende mantra naast de geurloze kaarsjes. Ik oefen al een paar dagan op AUM-AU-GURK. Van de god-van-de-remonstranten mag er al een hele hoop, mag deze mantra ook?

  AAW Koos, augurkendienaar
  AUM-AU-GURK

  • mispunt says:

   Beste Koos, beste augurkendienaar,

   Uiteraard zijn mantra’s die betrekking hebben op en geheel passend zijn binnen de filosofie van de AAW volledig toegestaan. Dank voor je bijdrage. Wij van de AAW zullen deze bijdrage in het grote boek der augurkendienaren en dienaressen bijschrijven.

 7. Koos Quark says:

  Gisteravond heb ik twee kaarsjes alvast uitgeprobeerd en ze zijn echt geurloos en zijn dus inpasbaar in het ritueel. In antwoord op de wervende reclamespot op de radio voor de Remonstranten denk ik er nu over Remonstrant te worden, want van mijn god mag ik dan de Heilige Augurken gaan aanbidden. Maar wat ik niet snap van die Remonstranten is dat ze van hun god lekker mogen doen wat ze zelf willen en precies daar hun god op hebben uitgekozen, maar dan heb je toch geen god meer nodig als je uiteindelijk toch zelf beslist wat god moet goedvinden? Dan ben je toch al met al je eigen god van binnen? Maar misschien is dat wel een New Age variant op het aloude तत्त्वमसि ?

  Geduld, geduld, geduld en dan kunnen we de Heilige Augurken dienen. Zijn ze op schema?

  • mispunt says:

   Beste mede-augurker,

   Het doet me genoegen dat de twee kaarsjes echt geurloos zijn. Dat zal het plechtige ritueel met de Heilige Augurken zeker ten goede komen. De patroonheilige, de Heilige Augurkinus zal het zeker met deze stelling eens zijn.
   Gisteren heb ik de potten nog eens aan een uitgebreide inspectie onderworpen, en ze zijn goed op schema. Nog anderhalf weekje slapen. Intussen raad ik je aan om elke avond even een kaarsje voor de Heilige Augurkinus aan te steken onder het uitspreken van de woorden AUM-AU-GURK.

   Valt die anderhalve week nog door te komen?

   Met augurkische groet,

   Mispunt

 8. Koos Quark says:

  Sancto Augurkinus ora pro nobis.

 9. Koos Quark says:

  Nog hoeveel nachtjes slapen en moet het ook per sé bij Volle Maan?

 10. mispunt says:

  Nee Koos, het hoeft niet bij volle maan. Het is nog zo’n 7 nachtjes slapen volgens Sint Augurkinus.

 11. Koos Quark says:

  Het is dus echt een hele barmhartige heilige die Sint Augurkinus, want dan mag het gewoon bij nieuwe maan. En wat grappig dat dit jaar kerst samenvalt met volle maan, maar zover hoeft ons geduld dus gelukkig niet reiken

  • mispunt says:

   Jazeker, Sint Augurkinus is een heel barmhachtige heilige. Ik ben nog op zoek naar zijn afbeelding. Ik stel me een persoon met groene mantel en mijter voor die een beetje zoetzuur kijkt.

 12. Koos Quark says:

  Een goede heiligentekenaar komt hiermee al een heel eind. Ik zie Hem al helemaal voor me.

 13. Koos Quark says:

  Zaterdag 19 december 2015 staat In Sha Allah de maan in het eerste kwartier en wordt er een zeer zware storm verwacht met een kracht van 9 op de schaal van Beaufor.

 14. Koos Quark says:

  Sancto Augurkinus et Sancta Mater Theresia ora pro nobis, ora pro nobis.

 15. Koos Quark says:

  Inderdaad, met de wind in de rug zeilt het beste aan de wind.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.