Smartphone mag nu in de klas

Helaas. Het hoogst verslavende aandacht vretende apparaat dat smartphone heet wordt nu ook al door een groot deel van de scholen omarmd. Veel kinderen én volwassenen kunnen het ding geen seconde missen. Daarom is het hoogst merkwaardig dat dat ding nu wordt ingezet in lessen. Wordt zo’n ding dan ook nog op de boekenlijst gezet?
Het ding kan naast een “hulp bij de lessen” ook nog een prima hulp zijn bij het pesten. Maak een docent of leerling stevig het leven zuur, film dat en zet het op internet. Ongetwijfeld zal dat fenomeen, dat ook al in het “illegale tijdperk” plaatsvond, nu zeker gaan toenemen.

Zelf ben ik gelukkig opgegroeid in een tijd dat die dingen er niet waren. Natuurlijk werd er gepest. Maar de hele wereld hoefde gelukkig niet van pesterijen in den vreemde getuige te zijn.

Ook spieken ging destijds op een low-tech manier. De meest intelligente manier die ik heb gezien was om een te verwachten antwoord vast in je proefwerkblok te schrijven (op mijn school had je speciale proefwerkblokken) en dan dit tussen de reeds beantwoorde vragen te stoppen. Viel helemaal niet op.
Ik weet dat er Antilliaanse leerlingen misbruik maakten van het tijdsverschil tussen Nederland en de Antillen. Een fax was dan de enige benodigdheid. En verder weet ik dat er heel sporadisch gebruik werd gemaakt van een zender buiten de klas en de ontvanger via een oortelefoontje in het oor van de kandidaat. Lang haar was dan wel erg handig.

De smartphone maakt spieken wel heel makkelijk. Of je zou die dingen tijdens testen moeten verbannen uit de examenruimte. Of je dat nog voor elkaar krijgt als je die dingen normaal wel toestaat, is natuurlijk de grote vraag.

Ook op de Volksuniversiteit heeft de elektronica toegeslagen. Helaas. Gelukkig is er geen eis om een smartphone te hebben. Maar een computer met internet wel.
Als je een hele dag achter de computer door moet brengen op je werk, is een gewoon bord een verademing. Sinds vorige week moet ik met een digitale omgeving aan het werk. Dat heeft het bestuur besloten. Niet zozeer omdat het niet zonder kan. Het kan dus het moet. Rare gedachte. De docente vindt het ook raar.

De Volksuniversiteit bood altijd korting aan mensen met minder inkomen. Als er vanwege het mindere inkomen geen internet in huis is en geen computer, wordt deze groep voortaan uitgesloten van deelname. Dat geldt ook voor mensen die zich verre van internet houden

Ik behoor tot geen van deze groepen, maar vond het wat schoolse ouderwetse karakter van de Volksuniversisteit juist leuk. Door deze verplichting van het bestuur is er een kans dat ik na deze cursus afhaak. Het bestuur heeft iets dat ik altijd heel leuk vond met dit besluit kapot gemaakt.

Advertisements
This entry was posted in Ergernissen and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Smartphone mag nu in de klas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s