Gegevens OV-chipkaart niet veilig

Ja hoor, het is zover. NRC laat vandaag in een artikel weten dat de gegevens van de OV-chipkaart niet veilig zijn. Een online gebruiker van OV-chipkaart.nl kan in bepaalde gevallen gegevens van een andere gebruiker wijzigen. Van het door TSL en de minister zo bejubelde systeem blijft niet veel meer over. Een woordvoerder van TSL probeerde wat krom is nog even recht te praten. “In de transactiegegevens kan niets worden gewijzigd, dus de kaarthouder wiens gegevens zichtbaar waren, kon geen financieel nadeel ondervinden.”
Ja, erg leuk als je mailadres, adresgevens en rekeningnummer zichtbaar worden. In dit geval ging het om een anonieme gebruiker. Interessant. Hoe anoniem is een anonieme gebruiker? Niet dus. Maar dat was al duidelijk. Koppel betaalgegevens aan het ID van de kaart en voila, het kwaad is geschied. Interessant trouwens om te zien wat TSL onder anoniem verstaat. Dat is dus een zoethoudertje. Opladen met cash kan niet. Je bent blijkbaar verplicht om je gegevens te verstrekken als je met de trein wilt reizen. Zou internetten binnenkort hier ook net als in Rusland met naam en identiteitsbewijs gaan? Met Teeven en Opstelten aan het roer weet je maar nooit.

TSL lijkt qua privacy de nieuwe diginotar. Erg leuk met het recente nieuws van een groep Russische hackers die meer dan een miljard mailadressen en wachtwoorden buit gemaakt heeft. De rekeningnummers krijgen ze er zo gratis bij.

Toch straks maar eens kijken. Misschien kan ik mijn saldo wel handmatig aanpassen. Als dat lukt en we dat massaal doen, dan is het snel gedaan met dat onding, en kunnen we binnenkort weer een normaal papieren kaartje kopen.

Advertisements
This entry was posted in @#$% OV-Chipkaart, Ergernissen, Politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Gegevens OV-chipkaart niet veilig

  1. Koos Quark says:

    Gefeliciteerd met je 1001ste.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.