Poepboek van Midas

Omdat het boekenweek is, had ik de behoefte om een boek te kopen. Prettige bijkomstigheid is dat ik dan komende zondag een reisje kan maken met het boekenweekgeschenk. Dat scheelt weer een kaartje.

Bij Vroege Vogels had ik een leuke presentatie van Midas Dekker over zijn nieuwe boek gehoord. Aangezien ik al meerdere boeken van hem met veel plezier had gelezen, wilde ik dit boek ook wel lezen. Een boek over poep.
20 pagina’s heb ik reeds gelezen en het is erg onderhoudend. Op de Midas-manier, die hij alleen maar beheerst, wordt het taboe van de excretie en de excrementen op een zeer creatieve manier doorbroken.

Het is overigens niet het eerste boek over poep dat in een boekenweek werd gepresenteerd. Ook Komrij had een hele bloemlezing van de geschiedenis van de scatologie. Komrij had er een hele verzameling van. In het boek staat ook een van mijn persoonlijke favorieten uit de Middeleeuwen van Anna Bijns. “Het is beter geveesten dan kwalijk gevaren”. Een heel gedicht over een scheetwedstrijd tussen nonnen. “Veesten” is een oud woord voor winden laten.

Een tijd geleden moest ik een Russische vriendin (tevens zangdocente) helpen met haar computer opnieuw te installeren. Ik zocht een papiertje in de papierbak om de netwerkinstellingen vast te leggen. Ik schoot in de lach. Op het papiertje dat ik vond was een poging tot een Nederlandse vertaling van een Russisch lied geschreven.”Laten we vrolijk zijn. Laten we samen gaan veesten.” Dat zal een geurig feest geweest zijn….

Maar ook Google was lollig. Ooit had ik geprobeerd de tekst van het gedicht van Bijns op internet te vinden. Dit naar aanleiding van een artikel in het NRC met deze titel. Ik zocht met de zoekterm “het is beter geveesten + bijns” . Google kwam met de vraag “Bedoelde u het is beter geveesten bij NS?”

Advertisements
This entry was posted in Algemeen, Onzin and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Poepboek van Midas

 1. Koos Quark says:

  Eeuwigheid is niet
  dat iets
  voor altijd blijft
  eeuwig is
  dat al wat komt
  eens vergaat.

 2. Koos Quark says:

  Maar op dat punt hoop ik toch meer op warm en zacht dan op koud en hard.

 3. Koos Quark says:

  Van de middeleeuwen wist ik wel al dat toen sommige asceten het geluk helemaal transcendent in het hiernamaals zochten, maar toen ik het boek ging lezen, ben ik als bijvangst ook nog heel interessant scatologisch nieuws tegengekomen:
  https://www.nporadio1.nl/achtergrond/5936-aftrap-herman-pleij , dus het achterliggende boek van harte aanbevolen. Het gaat om een heilig iemand die na de ascetische bezuinigingen voor input en output nog maar één potje nodig had. Dat was nog eens heel zuinig naar de hemel gaan!

 4. Koos Quark says:

  Om meer specifiek te zijn: vanaf ongeveer 16:30

 5. Koos Quark says:

  En er is weer scatologisch nieuws dat nu.nl heeft gehaald. Ze moeten dit er snel bijzetten op alle sigarettenpakjes bij die enge plaatjes van alle nare ziekten die je van roken kunt krijgen. Elke roker die dit te weten krijgt, gaat gelijk stoppen met roken:

  https://www.nu.nl/gezondheid/5029217/winden-van-rokers-ruiken-anders-.html?redirect=1

 6. Koos Quark says:

  Zij die bereid zijn het gesprek te voeren zijn nu hard nodig in India:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s