Vuurwerkoverlast

Ja hoor, het is weer zover. Al enige maanden hoor ik geknal in mijn buurt en niet eens zo zuinig. Een brief die ik wilde posten ging niet in de bus vanwege de speciale anti-vuurwerkgleuf die in deze tijd standaard op de weinig overgebleven bussen zit.
In Echt schijnt er een bom in een huis een ravage te hebben aangericht. Nog geen berichten gehoord over doden of gewonden. Maar die zullen vast wel weer komen. Kennelijk hebben we het er voor over om elk jaar weer een aantal mensen met een aantal vingers, hand(en) of ogen minder te laten doen. Het schijnt traditie te zijn om het nieuwe jaar met veel geknal dat in een oorlogsgebied niet zou misstaan.

In de online Volkskrant was er de jaarlijkse discussie over vuurwerk. “Maar 576 slachtoffers op 17 miljoen mensen, dus waar hebben we het over”, was een van de reacties. Een rare reactie. Nog vreemder was dat deze malloot ook nog eens de schuld bij de afstemmers legde. Gewoon dom bezig, dus eigen schuld dikke bult… Erg raar als je bedenkt dat onder de slachtoffers ook omstanders zijn of mensen die nooit vuurwerk zouden aanraken, en ineens hun leven veranderd zien door een idioot die het een leuke grap vond om….

Op mijn middelbare school liep een jongen rond die na een mislukt vuurwerkexperiment verplicht met de middelvinger omhoog moest lopen. Het was de enige vinger die hij nog had. Een fractie van een seconde heeft zijn leven voor altijd veranderd. Het is altijd zichtbaar en vele wegen zijn ineens afgesloten.

Het zou me heel wat waard zijn om een jaarwisseling te hebben zonder doden en gewonden. Niet alles valt te voorkomen, maar vuurwerkongevallen zijn dat wel degelijk. 576 slachtoffers op 17 miljoen inwoners is misschien in getal of percentage een klein getal, maar voor degene die voortaan met een handicap door het leven moet maakt dit wel een heel verschil.

Waarom dan niet gewoon die zooi verbieden? Een traditie van doden en gewonden accepteren tijdens een jaarwisseling is gewoon een rare traditie.

Advertisements
This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vuurwerkoverlast

  1. Koos Quark says:

    Als sommige drugs verboden zijn, dan mag vuurwerk zeker verboden worden. En als het verboden is om te roken waar anderen bij zijn, dan mag het zeker verboden worden om vuurwerk af te steken waar anderen in de buurt zijn!

  2. Koos Quark says:

    Nog een grote tegenvaller vanochtend: de gleuf blijkt niet alleen een stuk nauwer te zijn gemaakt maar ook een stukje minder breed. Dus daar stond ik met mijn A4-envelop die weliswaar plat genoeg was, maar nu helaas te breed. Gelukkig kon ik de hoekjes een beetje omvouwen, maar niet teveel, want dan werd de envelop weer te dik. Het was een beetje persen maar het is gelukt. Mentaal ben ik wel weer een stuk sterker uit deze strijd naar boven komen drijven, dus vandaag kan het alleen nog maar meevallen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s