Doorverkopen van Google Glass verboden

Op dit moment vindt er een experiment plaats met een aantal “gelukkigen” die zich als proefkonijn hebben aangemeld voor een privacyschendend apparaat, de Google-bril. Wat het precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk. De dragers worden een soort cyborg, gekoppeld aan het internet. Waar je naar kijkt is de input voor het apparaat, en je krijgt er automatisch informatie over.

Nu schijnt Google in de algemene voorwaarden gesteld te hebben dat doorverkopen of uitlenen van dit ding niet toegestaan is. Dat zal vast iets te maken hebben met het verzamelen van het persoonlijk profiel van de drager. Als de bril op de neus van iemand anders terecht komt, dan wordt dat profiel vervuild. Het doet een beetje denken aan het bonuskaartsysteem, van onze grootgrutter. Ga je deze dingen ruilen, dan gooi je het systeem in de war. Lijkt me hoogst amusant.

In onze toch al grote Big Brother-wereld, waar bijna iedereen bijna continu op een schermpje zit te turen, en acuut alert wordt bij het eerste piepje uit de tas of binnenzak, is het de vraag of we nou op een dergelijk gadget zitten te wachten. Zou je bijvoorbeeld op je werk die bril op mogen hebben, als je achter je pc zit? Ongetwijfeld niet, al zal de wetgeving daarop moeten worden aangepast. Een werkgever zal bepaald niet zitten wachten op een pottenkijker ergens in Silicon Valley.

Het valt te hopen dat de dragers zich niet aan de voorwaarden gaan houden. Hoewel veel mensen via Facebook al hun hele hebben en houwen op het net gegooid hebben, zijn er vast dingen die je geheim zou willen houden. Zou je bijvoorbeeld zo’n bril op willen hebben tijdens het pinnen? Of het intikken van gebruikersgegevens? Nee toch? Om nog maar te zwijgen van een medicus die patiëntengegevens zit te bekijken.

Advertisements
This entry was posted in Algemeen, Politiek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s