Uitstel van afschaffen papieren kortingskaartje

De NS lijkt bereid om het afschaffen van de papieren kortingskaartjes (aanvankelijk per 20 maart) uit te stellen. Regionale vervoerders hebben de OV Chipkaart misbruikt om hogere tarieven te berekenen. De NS stelt hen in de gelegenheid om dit terug te draaien, en stellen daarom de afschaffing uit.

Vandaag reisde ik met de buurtbus van Oss naar Berghem. Veolia wil helemaal van de papieren kaartjes af. Ook een enkeltje wordt binnenkort niet meer verkocht, hetgeen betekent dat de adhoc-busreiziger dus niet meer de bus kan nemen, tenzij deze in het bezit is van die chipkaart, en die natuurlijk bij zich heeft. Dat is mijns inziens een rare stap. Niet alleen mis je zo klanten en inkomsten, maar verwacht je blijkbaar als vervoerder dat iedereen toch wel zo’n dure chipkaart bij zich heeft. Zoals bekend moet er voor de drager en het saldo apart worden afgerekend. In strippenkaart-termen zou je dus naast het drukwerk apart nog eens de ritten moeten betalen.

Maar goed, terug naar de NS. Deze stelt de regionale vervoerders in de gelegenheid de duurdere tarieven terug te draaien. Maar wat gaat de NS zelf doen om de duurdere consequenties van de invoering van die chip terug te draaien? Ik noem dan het reizen voor 9 uur naar een bestemming die ruim na negenen bereikt zal worden. Vandaag heb ik mijn reis weer met papieren kaartjes in stukken geknipt. Dat zal de NS-top nog steeds een rotzorg zijn. Als je korting wilt, dan moet je blijkbaar gewoon na 9 uur inchecken. Softwarematig is daar een mouw aan te passen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het is mogelijk. Men moet het alleen willen. Maar ja, dat scheelt weer stiekeme inkomsten als gevolg van de invoering van de chip. En extra inkomsten, daar was het tenslotte om te doen. Gemak heb je niet van die chip als je bedenkt hoeveel de overhead is van het herstel van de keren dat het mis gegaan is.

Eén van die momenten ervaarde ik toen ik een tijd geleden uit de bus wilde stappen. Voor mijn eigen regio heb ik een abonnement dat ik alleen maar hoef te laten zien. In het gedrang in een overvolle bus werd ik tegen de chipautomaat gedrukt. En die zei “bliep”. Ongewenst ingecheckt kan dus ook. Ik heb gelijk uitgecheckt en ben naar het kantoortje gegaan om het recht te zetten. Ik moest administratiekosten betalen om dat recht te zetten. Belachelijk gewoon!

This entry was posted in Algemeen, Politiek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.