Bevriend met een uitgetreden en verstoten jehova

Ik ben bijna 24 jaar bevriend geweest met Leen. Leen was opgegroeid in een Jehova-gezin, maar had deze sekte verlaten. Uit colleges van Richard Singelenberg, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, wist ik dat dat een ingrijpende beslissing was. Voor alle Jehova’s ben je dan dood. Je bestaat niet meer. Bovendien ben je dakloos, want een Jehova mag niet met een niet-jehova onder een dak wonen. Leen had er een pesthekel aan om onder Jehova’s te zijn, het geleur met de wachttoren langs de deuren en veel meer andere verplichte zaken. Als hij er over sprak, dan ontaardde dat doorgaans in een hoop lelijke woorden, die niet voor herhaling vatbaar zijn.

Behalve wat ik wist vanuit mijn colleges, wist ik niet meer dan de meeste mensen, die jehova’s gewoon als ongewenste bezoekers aan de deur krijgen. Bezoekers die je aan de deur laat staan, of tenminste zo snel mogelijk moet zien af te poeieren. Behoefte om lid te worden van een dergelijke sekte is er immers niet.

Afgelopen vrijdag hebben we afscheid genomen van Leen bij het Leger des Heils. Dit was liefdevol naar de warme persoon die we allemaal gekend hebben.

Zijn familie was er niet bij. De begrafenis zal waarschijnlijk maandag plaats vinden. Ik mag daar niet bij zijn. Kennelijk worden er daar jehova-dingen gedaan. Voor Leen zal het weinig uitmaken. Hij geloofde niet in jehova. Jehova bestaat niet. Het is een club die voor insiders een warm bad vormt en voor niet-leden uiterst kil is. Behalve dan als dit een vis is die binnengehaald kan worden om ook lid te worden.

Ik zal hetzelfde blijven doen naar jehova’s. Ik vraag me sterk af wat er in die club met het begrip liefde gedaan wordt. Kennelijk zijn die passages in hun bijbel ook aangepast. Net zoals er een search en replace is gedaan naar die rare naam van deze sekte.

This entry was posted in Algemeen, Sektes. Bookmark the permalink.

1 Response to Bevriend met een uitgetreden en verstoten jehova

 1. Koos Quark says:

  Eentje zag ik een keer
  van hen die gaan
  één voor één
  veel te veel
  van je heen.

  Koos Quark

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.